måndag 7 juni 2010

Kristaller och handpåläggning som lindrar


Hur kommer det sig att det är så många som är beredda att betala dyra pengar för pulver, örter, kristaller, handpåläggning och magneter?

Rationella personer som gör en ordentlig marknadsundersökning innan de väljer elbolag eller barnvagn klär av sig för någon som hävdar att de bara genom att känna av kroppens elektriska fält kan konstatera att de har tusentals parasiter...

Botemedlet finns sedan till hands i en liten mystisk flaska som man kan köpa efter konsultationen.

Inom skolmedicinen blir vi ofta frustrerade över att våra patienter väljer att gå till kvacksalvare (SvD,DN) i stället för till oss.

Egentligen är det inte så konstigt och vi inom den traditionella medicinen har mycket att lära.

Om du har diffusa eller svårbehandlade besvär så är det förstås fantastiskt skönt att möta någon som tar sig tid att lyssna. Får du dessutom en förklaring och ett löfte om bot så är det inte så konstigt att du känner dig lite bättre när du går därifrån.

Jag kommer aldrig att vilseleda mina patienter med enkla påhittade förklaringar till komplicerade samband. Däremot kommer jag att fortsätta göra mitt yttersta för att den som varit hos mig ska känna sig lyssnad på och tagen på allvar.

Om vi kan undvika att våra patienter känner sig avvisade och misstrodda så blir utrymmet för kvacksalvarna automatiskt mindre.
Foto: Islandguy

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja ni skeptiker lär ju aldrig förstå detta pga kombinationen av total okunskap och erfarenhet i ämnet naturmedicin parat med en lika total avsaknad av själkännedom av er själsliga existens parat med en abnorm hybris över dagens medicinska förmåga till bot av kroniska sjukdomar, cancer mm.
Att kalla er idioter är en förolämpning mot de intellektuellt mindre begåvade. Jag anser att ni är mentalt rubbade som lever i en abnormt snedvriden fantasivärld, vilket tydligt kan ses i alla era kommentarer där alla naturmedicinare förvandlas till cyniska lurendrejare och alla som provar den typen av behandlingar blåögda offer. Ni låter hellre cancersjuka dö utan hopp än att låta dom prova alternativ medicin, så kom fan inte och peka finger åt de som åtminstonde försöker rädda liv med alternativa metoder! Om DU var döende i cancer efter att ha provat allt skolmedicinen har att erbjuda skulle nog även DU överväga naturmedicin, för det skulle då inte finnas något annat kvar. Men detta skiter ni i nu när ni själva är friska för då gäller det ju andra och då går det bra att peka finger och komma med sjuka anklagelser! Ni gör mej kräkfärdig.

Fredrik Settergren sa...

Jag misstänker att du missat kärnan i mitt budskap. Det handlar i högsta grad om självrannsakan från skolmedicinens sida och absolut inte om hybris.

Mikael N sa...

Fredrik: Don't feed the trolls.

Det som homeopati-anhängarna inte verkar förstå är ju att vetenskapen helt klart är med på att prova alla slags teorier. Själva poängen med vetenskapen är att hitta metoder som fungerar i kliniska studier. Ta t.ex. akupunktur som har fått erkännande som effektivt mot smärta och där man också är på väg att förstå precis hur det fungerar. Metoder som inte klarar vetenskapliga studier är däremot trams. Att systematiskt undersöka något är aldrig fel.

Dr Google sa...

Mikael, det är därför som akupunktur är på väg ut: välgjorda studier med placebonålar visar att den verkliga effekten är föga (om något) mer än placebo...