onsdag 17 mars 2010

Är vi allmänläkare?


I dagens Studio ett var det ett inslag om en kollega som arbetar med att hjälpa de hemlösa i Stockholm. Under inslaget som varade några minuter så blev han av programledarna kallad såväl husläkare som allmänläkare och distriktsläkare.

Jag tycker att det är talande för hur förvirrat det blivit med vår yrkesbeteckning.

Att vår specialitet kallas allmänmedicin och att vi därmed är specialister i allmänmedicin står klart. Men vad ska vi kalla oss? Hur presenterar vi oss när någon frågar vad vi jobbar med?

"Allmänläkare" är kanske den vanligaste benämningen hos allmänheten och "distriktsläkare" inom läkarkåren. Husläkare är en rest från en gammal reform och familjeläkare går att spåra till den amerikanska specialiteten Family medicine.

Själv brukar jag kalla mig "distriktsläkare" eftersom jag inte riktigt trivs med benämningen "allmänläkare". För mig har den i huvudsak två problem. Först och främst så blir det ofta sammanblandning med t.ex AT-läkare och underläkare. Tanken på att en allmänläkare också skulle kunna vara specialist konfunderar naturligt nog många och ofta får man frågan vad man ska bli sedan.

Dessutom finns den där kopplingen till "allmänläkaren och obducenten" som spökar och skapar en inte så rolig klang hur det nu än ligger till i själva rättsfallet.

"Distriktsläkare" tycker jag har en helt annan tyngd, status och seriositet. Vår fackliga förening heter också distriktsläkarföreningen. Men kan man vara distriktsläkare i vårdvalens storstadsområden? Något särskilt geografiskt distrikt har man inte längre att ta hand om och termen är därför numera missvisande.

Frågan kan tyckas banal och oviktig. Men man ska inte underskatta betydelsen av ett starkt varumärke och en tydlig identitet. Tills vi fått det kan vi trösta oss med att kärt barn har många namn!

På allmänmedicin.se Forum lägger jag upp en omröstning, du kan delta genom att klicka här!

1 kommentar:

Karin sa...

En evighetslång diskussion som väl aldrig lär få nåt slut ... snart är vi väl hälsovalsdoktorer el nåt dylikt ...

Familjeläkare blev vi (har för mig att det var SFAM o DLF som enadas kring detta) i smb med att Fammi bildades och i Skåne fick vi ett familjeläkarsystem i samma veva (2002). Nu är Fammi dött och kanske familjeläkarna också ??? Intressant att husläkare lever kvar så länge på vissa håll.

Själv kallar jag mig och signerar papper med "distriktsläkare" (lyckades dock inte logga in på omröstningen) förutom när jag vill betona min specialistkompetens och skriver "specialist i allmänmedicin".

Tyvärr tror jag inte att vi kommer att hitta ett gemensamt namn för vårt skrå, i alla fall inte så länge vi inte har ett nationellt primärvårdssystem som likriktar oss på andra sätt utan vi får nog skapa vårt varumärke och identitet på andra sätt :)